Дмитро Яворницький «Дніпрові пороги»

Дмитро Яворницький «Дніпрові пороги»
Видавництво
Видавець Олександр Савчук
Автор тексту
Дмитро Яворницький, 1928
Упорядник
Олександр Савчук
Автор передмови
Олег Власов
Автор приміток
Олег Власов
Верстальник
Олександр Савчук
Художнє оформлення
Олексій Чекаль
Графіка
Олексій Маренков, 1928
Розробник гарнітури
Генадій Заречнюк
Коректорка
Олександра Ушкалова
Розробник карти-схеми
Олег Власов
Обкладинка
Олексій Маренков, 1928
Рік видання
2016
Кількість сторінок
194
ISBN
978-966-2562-74-3
Перейти на сайт видавництва

Коли стало відомо про затоплення порогів Дніпра для будування Запорізької Дніпрогес (Дніпрельстану), Дмитро Яворницький очолив так звану Дніпробудівську експедицію. Група видатних науковців провадили дослідження: П. А. Козар, М. О. Міллер, Д. І. Яворницький, А. В. Добровольський, В. А. Грінченко. Наприкінці 1931 р. Дніпровські пороги будуть затоплені разом із навколишніми селами та археологічними пам’ятками. Академік Дмитро Яворницький як один з найавторитетніших істориків українського козацтва подає не лише історичну, а й цікаву гідрологічну, природознавчу інформацію щодо території порогів Дніпра. Козаки тут утворили своєрідну утаємничену локацію, про що складено сотні легенд та оповідок. Будучи чудовим етнографом, Дмитро Яворницький звертав увагу на усні джерела і мав щастя поспілкуватися із літніми мешканцями території Дніпровських порогів. Це дало свій результат: десятки цікавих топонімів, їхнє лексичне походження в поясненні місцевих мешканців – все завдяки фольклористичним підходам науковця.

Перевидання раритетної книги Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги» (1928 р.) здійснюється зі збереженням стилістики та нумерації сторінок оригіналу, але з усуненням друкарських помилок і неточностей. Для значної кількості світлин альбому віднайдено оригінали. Книгу доповнено сучасними передмовою, примітками та ілюстративним додатком з 29 фотографій, більшість з яких публікується вперше.
На архівних фотографиях представлено пороги Дніпра до будівництва Запорізької Дніпрогес. Для наглядності розроблена карта порогів Дніпра, що вклеяна в книгу. Текст історично-географічного нарису крім описів містить фольклорні, історичні та етнографічні відступи, присвячені українському козацтву, що мешкало на цій території.
Видання розраховане на істориків, краєзнавців та всіх, кого цікавить українська минувшина.